Тендери та постоплати. За чи проти?

Наше агентство брало участь в тендерах неодноразово і часто ми вигравали тендери, але за багаторічний досвід в сфері івентів, ми все ж схиляємося до того, що тенедри на івент послуги – це невдячна справа! Чому? – ми зараз розповімо…

По-перше – багато тендерів виграються нечесно! Хтось комусь дав відкат, а хтось із компаній замовників вже співпрацює з івент-агентством, але зобов’язаний провести тендер, знаючи, що все одно цей захід буде організовувати постійний контрагент…

І що виходить – івент агентства, беручи участь в таких тендерах – витрачають набагато більше часу і своїх ресурсів, в надії виграти тендер завдяки своїм ідеям і креативу, а виграє все одно те агентство, яке вже давно співпрацює з клієнтом.

Мало того, що ця праця ніяк не оплачується з боку замовника, так ще й концепції та ідеї йдуть в треті руки, коли наша ідея, наприклад, клієнтові сподобалася більше, а реалізовувати вже готовий концепт віддали своєму контрагенту… Де справедливість?

А по-друге – це коли йде заниження вартості просто нижче нікуди і від таких тендерів доводиться просто відмовлятися… ми ж не можемо організувати івент собі в мінус або надати неякісні послуги і зіпсувати свою репутацію неякісним івентом, а хтось все ж може.

Незрозумілий один момент – якщо замовник є великою відомою компанією, а захід, наприклад – презентація нової продукції (івент маркетинг), де потрібно показати яка крута компанія і залучити нових споживачів або підвищити впізнаваність бренду, то як можна на такому заході економити?

Або, наприклад – захід для партнерів або для співробітників компанії, то як же можна економити на такому івенті, коли потрібно навпаки заохочувати і тих і інших, оскільки саме співробітники компанії і партнери – приносять прибуток.

Івент послуги – це не та сфера, в якій можна взяти найнижчу вартість і при цьому зберегти якість послуг, що надаються. Так не буває! Тут проробляється величезна робота, інтелектуальна праця, професіоналізм і багато інших чинників, які не можуть коштувати дешево.

І що в результаті виходить – івент агентство, яке бере участь в тендері – проробляє величезний шматок роботи, а це: придумати і розробити концепцію заходу, підготувати пропозицію і кошторис, продзвонити всіх підрядників і локації, а в кінці всієї виконаної роботи, клієнт говорить – спасибі, ми вибрали агентство, яке запропонувало трохи дешевше (і клієнтові плювати, що рівень запропонованих послуг набагато нижче) або ми будемо співпрацювати зі своїм івент агентством, з яким працювали і раніше… Але за ідеї спасибі, ми ними обов’язково скористаємося (сарказм).

А давайте ми будемо користуватися послугами і в інших сферах безкоштовно? Спробуйте прийти в салон, щоб вам зробили косметичні процедури, а ви скажете – спасибі, але мені не дуже сподобалося, я піду в іншому місці замовлю, але грошей я не дам… Або замовте собі сайт у програміста, він виконає роботу, а Ви скажете – ні, не подобається, замовлю мабуть я у свого айтішника, який мені і раніше робив сайти, але грошей я не дам… А ще краще – сходіть в ресторан, нехай вам накриють банкет безкоштовно, щоб ви спробували сподобається чи ні… Ну ось де логіка? А її тут немає!

Ми розглядаємо наших клієнтів, як своїх партнерів, адже ми робимо спільний проект. Вам потрібен результат від івенту, а нам потрібно, щоб цей івент пройшов настільки круто і виконав поставлені завдання, щоб ми стали партнерами і в майбутніх проектах… Оскільки ми працюємо на перспективу, а не для одиночного заходу.

І наостанок – про постоплати. Як же смішно виглядає ситуація, коли компанії-гіганти просять прокредитувати свій івент у маленьких івент-агентств (по співвідношенню до відомої компанії-гіганту). Ну ось чому ми повинні ризикувати своїми фінансами, організовуючи великий івент для корпорації з мільярдними прибутками? Нехай вас кредитує банк, івент-агентство тут причому?

Підбиваючи підсумки про тендери та постоплати – МИ ПРОТИ!

Чесні тендери – ЗА! Але на жаль не в нашій країні (не найближчим часом…)

І сподіваємося, що інші івент агентства Києва перестануть знецінювати свою працю, беручи участь в нечесних тендерах і перестануть кредитувати клієнтів, можливо тоді івент індустрія в Україні перейде на новий рівень.