Фуршет vs Банкет

Коли прийшов час до організації корпоративного заходу, є безліч складових, без яких важко уявити івент. Одна з головних складових – це харчування, найчастіше просто говорять – банкет, навіть якщо планується фуршетний формат)) Так в чому ж різниця?…

Так все ж банкет чи фуршет? У чому різниця і де які плюси і мінуси ми розберемо в цій статті. Як виявилося, що багато хто не знає в чому глобальна різниця між цими двома форматами харчування і коли краще замовити фуршет, а коли банкет, так що читаємо і запам’ятовуємо.

Фуршет.

Для початку давайте розберемо, що ж це таке? І «з чим його їдять»?)) Фуршет (fourchette) – в перекладі з французької – це вилка. Цей формат передбачає, що гості будуть їсти їжу виделкою, яку не потрібно різати ножем або їсти ложкою. Звісно – це зручний формат, в якому гості не сидять за столами, а беруть їжу на роздаточній лінії (фуршетному столі), що дозволяє спілкуватися з іншими людьми.

Формат фуршету підходить для «коротких» заходів і як правило фуршет триває від 1 до 3 годин, щоб ніхто не втомився і відчував себе комфортно. Фуршетний варіант підходить для таких заходів: конференції, презентації, нетворкінг і т.п.

Плюс такого заходу в тому, що учасники зможуть познайомитися з максимальною кількістю гостей, зав’язати нові зв’язки і поділитися досвідом. Що складніше зробити в банкетному форматі, коли ви обмежені спілкуванням тільки з сусідами за своїм столом, але про банкет трохи пізніше.

Формат фуршету також підходить для літніх заходів, коли є активності, водойма, тимбілдинг, інше. В такому випадку захід може тривати значно довше 3-х годин, але формат фуршету більше підходить для таких івентів, ніж банкет. Але потрібні лаунж зони, в яких гості зможуть сісти, відпочити, перекусити.

Ще однією відмінною особливістю фуршету від банкету – це подача їжі. На фуршеті ви не побачите великих стейків, супів і інших незручних страв, для вживання стоячи. На фуршеті, як правило, подають: канапе, мікро-їду в зручній маленькій посуді, яку можна з’їсти за один раз, міні-шашлички, маленькі порційні десерти і т.п.

Банкет.

У перекладі з німецького «bankett» – це пір. Банкет передбачає більш тривалий захід, ніж фуршет і середня його тривалість 5-6 годин (якщо говорити про весілля, то 6-8 годин). У банкетному форматі – всі гості сидять за столами, що більш зручно, ніж в форматі фуршет, але при цьому ви обмежені в спілкуванні з іншими учасниками заходу. Ну хіба що на перекурі, між застільними блоками, ви зможете з кимось поспілкуватися.

Формат банкету підходить для урочистих заходів, святкування нового року, дня народження компанії, весіль, ювілеїв та схожих заходів. Але якщо Ви вирішили замовити кейтерінг, то для банкетного формату потрібно більше ресурсів, ніж для фуршету – це столи, стільці, тенти, напільне покриття (якщо це газон), більше офіціантів і т.п.

На банкетах є ресторанний етикет виносу страв, відповідно до визначеного таймінгу. Спочатку – холодні закуски, потім – гарячі закуски, потім основні страви та десерти. І ви напевно помічали, що до винесення основних страв – вже практично всі ситі і основне з гарнірами їдять вже мало, як правило – це йде потім все персоналу ресторану або кейтерингу, в рідкісних випадках клієнт забирає їжу в ланч боксах…

Що ж робити в такому випадку, щоб не було зіпсованої їжі і даремно витрачених грошей?

Рекомендація від агентства Prime Event:

Замовляйте винос основних страв з гарнірами – після 20-30 хвилин посадки гостей за столи! Адже всі приїжджають на свято голодними і краще ситно поїсти на початку заходу, чим закушувати тільки салатами, а в кінці запихатися основними стравами… А гарячі закуски (вони легші) – подати в середині застілля (другий застільний блок, через 15-20 хвилин після посадки гостей). Ну і на третій застільний блок – десерти.

Багато ресторанів звичайно ж будуть чинити опір і будуть розповідати, що це не правильно, як же правила подачі страв і т.п. Але ось ви скажіть – які правила? Ви платите гроші і ви диктуєте правила! Багато наших клієнтів були дуже вдячні нам за таку пораду, адже ніхто раніше не сперечався з банкет-менеджером, він напевно знає як краще…

Ми, напевно, були першими, хто почав міняти ці правила, на що нам не раз доводилося сваритися з банкет сервісом ресторанів, але наші клієнти залишалися задоволені і дякували нам за це нововведення!

Ми з ресторанами дружимо і сваритися не хочемо ні з ким, адже ми ж робимо одну справу і даруємо свято нашим клієнтам спільно. А такий формат подачі страв не тільки дозволить заощадити трошки коштів клієнту, а й ще дозволить, щоб не було викинуто марно їжу.

Агентство свят Prime Event – поділиться з вами секретами і фішечки при організації заходу. Адже за наш багаторічний досвід є що розповісти і чим здивувати)